CADEM CAD-CAM DESTEK MERKEZİ

Yüksekokulumuz Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Yalçın BOZTOPRAK’ın girişimleriyle CADEM CAD CAM Merkezi A.Ş. 30.04.2013 tarihinde YÜKSEKOKULUMUZ’U ziyaret etti ve Genel Müdür Saffet ÇAKMAK Bey ‘Yerli Otomotiv ve Otomotiv Sektörünün Geleceğinde ArGe’ nin Önemi‘ ve  PLM Ürün Yöneticisi Ali ÇELİK Bey ise ‘Yerli Otomotiv ve Otomotiv Sektörünün Geleceğinde Teknolojinin Bugünü Yarını’ başlıklı sunum yapmışlardır.

CADEM şirketi ürün geliştirme ve tasarım üzerine kurulmuş bir şirkettir.

Saffet Bey, öğrencilerimizin bir hedef belirleyip o hedef üzerinde ilerlemelerini vurguladı. Öğrencilerin araştırmacı olmalarını, yeni iş kollarına ve dünyadaki  en büyük iş potansiyeline  sahip olan yenilenebilir enerjiler, elektrikli arabalar, nükleer santraller gibi alanlara yönelmelerini tavsiye etti.

TÜRKİYE 'nin  gelişen bir ülke olduğunu ve bir çok ülkenin gerisinden gelip onları geçtiğini söyleyen Saffet Bey, otomotiv sektöründe dünya devlerini yakalama fırsatı olduğuna da değindi. Ülkemizde kendi otomobilimizi yapabilecek güçte olduğumuzu fakat mühendislik açısından eksiklerimizin olduğunu, bu yüzden aracın motorunu şu anda üretemeyeceğimizi, ama çeşitli çalışmaları yaparak eksiklerimizi gidermek suretiyle bütünüyle bir otomobil üretebileceğimizi belirtti. Buna örnek olarak CADEM firmasının kendi imkanları ve kendi mühendislik çalışmalarıyla ürettikleri  TURCOTO  adlı bir ticari aracın önümüzdeki senelerde ülkemizde ve dünya ülkelerinde satışa geçmesinin beklendiğini ve bu araçtan şu anda 5 tane üretildiğini ve çeşitli ülkelerde test aşamasında olduğunu söyledi.

CADEM şirketi sadece yerli otomobil üretimi değil, Mercedes, Renault, Karsan, Otokar gibi büyük firmalara ürün modelleme, tasarım vb. çalışmalar yapıyor, hatta yerli tramvay tasarımı da yapmış ve prototip olarak üretilmiştir.

TÜRKİYE'nin konumunun iyi olduğunu ve ekonomi bakımından dünyada daha iyi sıralarda yer aldığını söyleyen Saffet Bey 2023 yılında ülkemizin ekonomik bütçesinin daha da büyüyeceğini belirtti.

PLM Ürün Yöneticisi Ali ÇELİK Bey ise şirkette yapılan çalışmalar hakkında teknik bilgi verdi. Ali Bey “bir ürün geliştirmek istenildiği zaman öncelikle kişisel bir tasarım yapılıp kime satılacağını, ne kadar satılacağını, nasıl bir ürün olacağını baştan belirleyip ürünün bir takım parametrelerinin ortaya çıktığını” belirtti ve “bu parametrelerin dikkate alarak ürün üzerinde endüstriyel tasarım yapmaya başlandığını ve bu tasarımların belli bir aşamasından sonra artık işin daha detaylı bir şekil aldığını, mühendislik çalışmalarının başladığını, bu arada endüstriyel tasarımın devam ettiğini, sonra da ürün üzerinde analizler yapıldığını, bu ürünün fiziksel prototipinin çıkarılmadan önce sanal ortamda prototipinin çıkarılarak ürünün bütün aksamının çalışır halde olduğunu görerek ürünün maliyetini ortaya çıkarmak gerektiğini” söyledi. Bunlardan sonra işte imalat noktasına gelindiğini ve satış sonrası servisin çok önemli olduğunu, çünkü yeni nesil ürünlerin hemen hemen hepsinin artık servisten para kazandığını vurguladı ve teknolojik gelişimleri takip etmemizi tavsiye ederek konuşmasını sonlandırdı.

Yüksekokulumuz Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı İlknur ÇAVUŞOĞLU tarafından Saffet Bey’e teşekkür sertifikasının verilmesiyle konferans sona ermiştir.

CADEM CAD-CAM DESTEK MERKEZİ’NE ZİYARET

Yrd. Doç. Dr. Yalçın BOZTOPRAK eşliğinde Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü öğrencileri ile CADEM A.Ş.’ye 10.05.2013 tarihinde teknik gezi düzenlendi. Öğrencilere tasarım ofisi gezdirildi ve otomotiv, tramvay, otobüs, traktör gibi araçların tasarımıyla ilgili bilgiler verildi.


Bu sayfa Machinery tarafından en son 17.09.2014 17:51:40 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM